Κυριακατικη βολτα στην Ακροπολη


Τί όμορφη μέρα η σημερινή! Ηλιόλουστη, ούτε κρύο αλλά ούτε και ζέστη. Μακάρι όλες οι Κυριακές να ήταν έτσι και, μακάρι να τις αφιερώναμε όλες σε βόλτες και εκδρομές. Μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, γι' αυτό αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Ακρόπολη. 

Πρωινό ξύπνημα λοιπόν για σήμερα, για να προλάβουμε βασικά, τον κόσμο στα εκδοτήρια. Αφού ήπιαμε το καφεδάκι μας, ντυθήκαμε, στολιστήκαμε, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε γύρω στις 10:15. Ο δρόμος άδειος και ευτυχώς, όταν φτάσαμε εκεί δεν είχε πολύ κόσμο. Αφού περπατήσαμε τη Διονυσίου Αεροπαγείτου και θαυμάσαμε και το Ηρώδειο -τί όμορφο που είναι βρε παιδιά- πήγαμε να βγάλουμε εισιτήρια. Το κόστος είναι 10 €. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, τα παιδιά και οι άνεργοι μπαίνουν δωρεάν (αρκεί να έχετε μαζί βεβαίωση ανεργίας με τα στοιχεία σας, που θα εκδώσετε απο το site του ΟΑΕΔ και ταυτότητα). 

Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και εντυπωσιάστηκα. Όσο περπατούσαμε και κοιτούσαμε γύρω μας, δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ με ποιόν τρόπο μεταφέρανε τόσο μεγάλα κομμάτια μάρμαρου και πέτρας, πώς τα κατασκεύασαν και πώς μπορεί να ήταν το περιβάλλον τότε. Το δρομάκι που περπατούσαμε, αν θα είχε πολλά δέντρα γύρω, άλλη βλάστηση κτλ. Πόσο όμορφα είναι όλα, παρόλο που είναι μισογκρεμισμένα. Είναι εντυπωσιακό το πόσο καλά έχουν αντέξει στο πέρασμα των χρόνων. Βέβαια, μου αρέσουν πολύ τα αρχαία κτίρια και ιστορικά μέρη. Μου αρέσει να προσπαθώ να κάνω εικόνα στο μυαλό μου, το τοπίο εκείνης της εποχής, στο κάθε μέρος που επισκέπτομαι.


Ξεκινήσαμε την ανάβαση, περάσαμε δίπλα απο το αγαπημένο μου Ηρώδειο, όπου επιτρέπεται η είσοδος με έκδοση νέου εισιτηρίου. Προτιμήσαμε να το δούμε απο ψηλά και να συνεχίσουμε. Δεξιά μας υπήρχε ένας χώρος όπου είδαμε εκθέματα με χαραγμένα διάφορα επάνω στο καθένα απο αυτά. Ο δρόμος που ακολουθούσαμε για να ανέβουμε, ήταν εύκολος. Βασικά, περίμενα σκαλιά, πολλά σκαλιά. Τα μόνα που συναντήσαμε ήταν όταν φτάσαμε στα Προπύλαια. 

Περνώντας απο την είσοδο, προσπαθούσα να φανταστώ τον κόσμο εκείνης της εποχής να πηγαινοέρχεται. Μπροστά μας, έστεκε ο Παρθενώνας. Τί όμορφο κτήριο, εντυπωσιακό, με υπέροχη αρχιτεκτονική, όπως και όλα όσα είδαμε εκεί. Δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλος. Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα σκαλίσματα. Απο εκείνο το σημείο, μπορούσαμε να δούμε όλη την Αθήνα, μέχρι τη θάλασσα στον Πειραιά. Συνεχίσαμε γύρω απο τον Παρθενώνα, βγάλαμε φωτογραφίες, χαζέψαμε και σιγά σιγά, βρεθήκαμε στον Ναό της Αθηνάς. Μακάρι να μπορούσαμε να πλησιάσουμε περισσότερο τις Καρυάτιδες, αλλά χάρηκα πολύ που τις είδα έστω απο πιο μακριά. Κάπου σε κάποιο site,είχα δει κάποιες φωτογραφίες τους με χρώμα. Πόσο όμορφο θα ήταν ο χώρος εδώ αν είχε λίγο απο τα αρχικά χρώματα στα κτίρια, στα σκαλίσματα και στα αγάλματα. 

Τελικά, αφού θαυμάσαμε και τα τελευταία εκθέματα, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε και αφού βγήκαμε απο τον αρχαιολογικό χώρο, φτάσαμε στην αρχή του λόφου Φιλοπάππου. Εκεί, μπήκαμε στο δάσος για να βρεθούμε μπροστά στη φυλακή του Σωκράτη. Πριν φύγουμε, απολαύσαμε ένα καφεδάκι και λίγες στιγμές ξεκούρασης μετά απο τόσο περπάτημα, σε ένα μαγαζί που υπάρχει εκεί. 

Ποιό είναι το αγαπημένο σου αρχαιολογικό μνημείο απο αυτό το μέρος; 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Εικόνα

About

Greek Women Bloggers

Greek Women Bloggers